مناطق زلزله خیز ترکیه
پس از زمین لرزه هایی که در سال 2020 در شهرهای الازیغ و مانیسا رخ داد، بیشترین موضوع جستجو شده توسط شهروندان ترکیه «نقشه مناطق زلزله خیز ترکیه» بود. آنها می خواستند بدانند استان ها و شهرهایی که در آنها زندگی می کنند زلزله خیز هستند یا خیر و آیا خطوط گسل از مناطق مسکونی آنها عبور می کند؟ این امر باعث شد که سازمان مدیریت بلایا و اضطراری ترکیه (AFAD) یک سیستم و نقشه برای شناسایی مناطق زلزله خیز در ترکیه ایجاد کند. در این مقاله شما را با شهرها، استان ها و مناطق زلزله خیز ترکیه و همچنین مناطق کم خطر زلزله آشنا می کنیم.
نقشه زلزله چیست؟
نقشه زلزله که در ترکی Deprem Haritasi یا در انگلیسی نقشه زلزله نیز شناخته می شود، برای نشان دادن نقشه های لرزه نگاری و مناطقی که ممکن است زلزله رخ دهد ایجاد شده است.
نقشه خطوط گسل در ترکیه
آخرین نقشه خطوط گسل و مناطق زلزله خیز ترکیه در سال 1996 ارائه شده است که این نقشه توسط سازمان مدیریت حوادث و فوریت های ترکیه (AFAD) به روز رسانی شده و در سال 2018 برای اطلاع شهروندان بارها در روزنامه های رسمی ترکیه منتشر شده است. در اولین روز از سال 1440 هجری قمری (11 سپتامبر 2018) نقشه جدید مناطق زلزله خیز ترکیه توسط دولت ارائه شد. نقشه جدید با آخرین پارامترهای منبع زلزله، کاتالوگ زلزله و مدل های ریاضی نسل جدید با داده های دقیق تر تهیه شده است. توجه به این نکته ضروری است که نقشه خطر زلزله یک نقشه خطر نیست. برای ایجاد نقشه خطر باید وضعیت سازه ها، تاثیر جمعیت در زمان وقوع زلزله، تعیین خسارات اقتصادی و محاسبه خسارات زیست محیطی ناشی از زلزله مورد توجه قرار گیرد.
طبقه بندی و نقشه مناطق زلزله خیز ترکیه
با توجه به نقشه مناطق زلزله خیز ترکیه می توان از پنج منطقه که در معرض خطرات مختلفی قرار دارند صحبت کرد. گروه 1 بیشترین ریسک و گروه 5 کمترین ریسک را دارند. در ادامه طبقه بندی استان های مختلف ترکیه از گروه 1 تا گروه 5 را توضیح خواهیم داد. استان هایی که کمترین خطر زلزله را دارند در گروه های 4 و 5 قرار دارند.بنابراین سینوپ، کاستامونو، گیرسون، ترابزون، ریزه، آرتوین، و Kırklareli از استان های با کمترین خطر هستند.
شهروندان ترکیه همچنین می توانند از خدمات ارائه شده توسط اداره مدیریت حوادث و فوریت های ترکیه (AFAD) از طریق دولت الکترونیکی برای مشاهده خطر زلزله و خطوط گسل در مناطق مسکونی خود استفاده کنند. با مراجعه به این لینک می توانید از این سرویس استفاده کنید.

خطر زلزله در استان های ترکیه
گروه 1 – استان های با خطر زلزله بالا
بالیکسیر، مانیسا، ازمیر، آیدین، موغلا، دنیزلی، بوردور، ایسپارتا، بورسا، یالووا، بیلجیک
ساکاریا، کوجالی، دوزچه، هاتای، کرشهیر، بولو، کارابوک
Cankiri، Bartin، Amasya، Tokat، Erzincan، Canakkale، Tunceli، Bingol
موش، حکاری، سیرت، عثمانیه، کریک کاله
گروه 2 – استان های با خطر زلزله بالا
استانبول منطقه 1 و 2، سیرناک، بیتلیس، آدیامان، قهرمانماراس، وان
تکیرداغ، زونگولداک، آنتالیا، افیون، سامسون، ارزروم
اردهان، قارص، ایغدیر، باتمان، دیاربکر، الازیغ
Malatya، Adana، Kutahya، Eskisehir، Usak، Corum، Cankiri، Agri
گروه 3 – استان های با خطر زلزله متوسط
در استان های گروه 3 خطر زلزله در مقایسه با گروه 1 و 2 کمتر است.
اسکی شهیر، آنتالیا، ادیرنه، تکیرداغ، استانبول، کاستامونو، سینوپ
سامسون، اردو، گیرسون، آرتوین، ماردین، سانلیورفا، غازیانتپ، کیلیس، برخی از مناطق آدانا
Kahramanmaras، Sivas، Gumushane، Bayburt، Kayseri، Yozgat، Nevsehir، Corum، آنکارا، قونیه، مرسین
گروه 4 و 5 – استان های کم خطر زلزله
سینوپ، گیرسون، ترابزون، ریزه، آرتوین
کرکلارلی، آنکارا، نوشهیر، ادرنه، آدانا، نیگده، قونیه، آکسارای
کارامان بخشی از گروه 5 است.
درک خطر زلزله در استان های ترکیه